gototopgototop

webmail

Thursday, March 28, 2024
Investicionim ulaganjima do veće proizvodnje - eKapija
Ponedjeljak, 11 Mart 2013 10:13

e logo smallInvesticiona ulaganja u Rudnik mrkog uglja (RMU) "Breza“ definisana su s dvije investicione odluke vladajućeg društva Elektroprivrede BiH koja je tim odlukama planirala uložiti oko 32 miliona maraka u brezanski rudnik, a definisani period je do 2014. godine - izjavio je za Fenu generalni direktor tog rudnika Suad Čosić.

Najveći obim investicionih ulaganja odnosi se na nabavku širokočelne opreme, odnosno opreme pomoću koje se dobija ugalj (otkopni kombajn, samohodna hidraulična podgrada, transportni sistemi i dr.) i to je u vrijednosti oko 21 milion KM.

„Nakon što je završen pregovarački postupak, izabran je najpovoljniji ponuđač i preostalo je da se potpiše ugovor da bismo najkasnije do juna 2014. dobili širokočelnu opremu što bi nam dalo novih 250 hiljada tona proizvodnje uglja“, istakao je Čosić.

To bi ujedno rudnik "Breza", po njegovim riječima, svrstalo u nivo najbolje opremljenih rudnika u Federaciji BiH, s najvećom jamskom proizvodnjom u regiji.

Čosić je istakao da je posljednje ulaganje bilo 1982. godine i da je tada nabavljena hidraulična podgrada i kombajn koji još rade. Uvjeti rada su, po njegovim riječima, teški i komplikovani i dešavaju se lakše i teže povrede radnika. S novom opremom, kako je naglasio, sigurnost bi bila na daleko većem nivou za sve zaposlene na otkopnim radilištima.

„U prva dva mjeseca smo, kao i prošle godine, pozitivno poslovali i taj trend namjeravamo zadržati. S ovom godinom pravimo iskorak kad je u pitanju planirana proizvodnja na pola miliona tona iz rudnika Breza", istakao je Čosić.

Naglasio je da su prošlu godini završili najboljom poslijeratnom proizvodnjom kada su prebacili plan za pet posto, povećali prihode, smanjili troškove, što je rezultiralo dobrim poslovnim rezultatom.

U RMU "Breza" je uposleno 1.250 radnika, a od toga je direktno vezano za poslove u rudarskoj jami oko 1.100 radnika.

rmu breza-ekapija

 

Izvor: eKapija

 

Aktuelno

Najnoviji dokumenti

Rudnik mrkog uglja „Breza“ d.o.o. -  Breza, Ul. Branilaca grada bb, 71370 Breza, Bosna i Hercegovina

Član koncerna ELEKTROPRIVREDA BiH

ID broj: 4218303300007, PDV broj: 218303300007, T: +387 32 784 300, E: info(@)rmubreza.ba

Pronađite nas na Youtube