gototopgototop

webmail

Friday, March 29, 2024
U Rudniku "Breza" pušten u rad novi širokočelni kompleks TAGOR i reparirani širokočelni kompleks THYSSEN
Ponedjeljak, 15 Septembar 2014 19:07

rmubreza 6022 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariraniU jami Kamenice Rudnika mrkog uglja „Breza" pušten je u rad novi, moderni mehanizovani širokočelni kompleks SHP TAGOR koji je izrađen u skladu sa posljednjim tehnološkim i tehničkim dostignućima u rudarstvu i predstavlja značajan doprinos povećanju sigurnosti rada rudara. Novi kompleks SHP TAGOR sa otkopnom mašinom EICKHOFF SL-300, u rad su pustili premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica i direktor RMU "Breza" Suad Čosić.

Vrijednost investicije Elektroprivrede BiH je 19,5 miliona KM, a realizirana je u okviru procesa dokapitalizacije rudnika u sastavu Koncerna EPBiH.
U rad je, također, pušten i mehanizovani širokočeoni kompleks SHP THYSSEN instaliran u jami „Sretno" koji su reparirale renomirane domaće i strane kompanije, a uloženo je oko dva miliona KM vlastitih sredstava.
Premijer Nikšić je prilikom puštanja u rad novog mehanizovanog širokočelnog kompleksa izrazio je želju da se ovakve investicije nastave u budućnosti kako bi se rad u rudnicima još više humanizirao.
- Nova oprema će uz lakši rad i bolju sigurnost omogućiti rudarima da povećaju proizvodnju, više zarade i ja im samo želim da svoj radni vijek provedu bez povreda - izjavio je Nikšić po izlasku iz jame Kamenice.
Prisjetio se maja prošle godine kada je potpisan ugovor o nabavci tog mehaniziranog širokočeonog kompleksa za podzemnu eksploataciju i zadovoljstva i nade rudara zbog te investicije. Nikšić je ispričao da je tom prilikom na dubini od oko 400 metara ispod zemlje osjetio više optimizma i sreće kod rudara, nego kasnije tog dana na sastanaku na kome su većinom bili državni službenici.
Grabovica je kazao da se radi o najsavremenijoj opremi renomiranog poljskog proizvođača rudarske opreme Kopex. Dosad je, po njegovim riječima, u RMU „Breza" u okviru procesa dokapitalizacije od planiranih 32.460.000 KM investirano 28 miliona KM što je dio ukupnih ulaganja u ostale rudnike gdje je uloženo više od 150 miliona KM u ovakvu opremu koja će doprinijeti boljoj produktivnosti i efikasnosti poslovanja i što je najvažnije sigurnosti na radu i smanjivanju broja povreda, te učiniti rad rudara humanijim.
- Nadam se da se nesreće kakva je bila nedavno u jami Raspotočje neće ponavljati i da će nova oprema tome doprinjeti - naveo je Grabovica.

Dodao je da su započeti razgovori o drugoj fazi ulaganja u rudnike u narednom periodu, a nakon što se realizuju 204 miliona KM, koliko je planirano.
Direktor RMU "Breza" Suad Čosić konstatirao je da je na ovaj način 1.300 rudara dobilo novi izazov i šansu da nove tone pošalju ka Elektroprivredi BiH, te da se u narednom periodu stvore pretpostavke da se nabavi još jedno ovakvo široko čelo.
- Nova savremena oprema sačuvat će naše rudare od povreda i omogućiti veću proizvodnju - zaključio je Čosić, dodajući da se na taj način stvaraju i pretpostavke da budu lideri u regionu kada je riječ o podzemnoj eksploataciji uglja.
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić je po islasku iz jame „Sretno" izjavio da je ovo veliki uspjeh Rudnika "Breza" jer je nakon dugo godina ponovo otvirena ova jama. Po njegovim riječima, oprema je remontovana i prebačena iz drugog okna i omogućena mehanizovana otkopna metoda širokog čela čime su stvoreni uslovi za sigurniji rad rudara.
Nakon obilaska rudarske čete za spašavanje Nikšić, Grabovica i Čosić su položili cvijeće na spomen-obilježju u Rudniku "Breza" gdje su odali počast poginulim rudarima Rudnika "Breza", kao i rudarima koji su nastradali u nesreći u jami Raspotočje u rudniku Zenica.
Predstavnici sindikata rudara izrazili su zahvalnost svima koji su doprinijeli da se ovaj projekt realizuje.
- Naša najsvježija rana iz Zenice, iz jame Raspotočje još jako boli, ali mi moramo ići dalje. Tu ranu i bol ne smijemo ostaviti samo porodicama nastradalih rudara, već je moramo nositi svi zajedno, svi u rudnicima u FBiH - rekao je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić.

 

E.Avdukić / Đ.Cigura

  Više fotografija na našoj Facebook stranici.

rmubreza 5700 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 5711 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 5728 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 5749 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 5790 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 5842 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 5849 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 5850 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 5863 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 5881 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 5887 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 5894 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 5907 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 5918 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 5942 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 5950 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 5954 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 5960 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 5969 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 5973 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 6022 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 6025 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 6056 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 6100 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 6108 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 6148 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 6204 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 6208 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 6242 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 6324 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 6336 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 6341 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 6350 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 6360 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 6388 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 6415 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 6426 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 6430 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 6447 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 6460 pustanje-msk tagor-novi thyssen-repariranirmubreza 6539 pustanje-msk tagor-novi thyssen-reparirani

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Najnoviji dokumenti

Rudnik mrkog uglja „Breza“ d.o.o. -  Breza, Ul. Branilaca grada bb, 71370 Breza, Bosna i Hercegovina

Član koncerna ELEKTROPRIVREDA BiH

ID broj: 4218303300007, PDV broj: 218303300007, T: +387 32 784 300, E: info(@)rmubreza.ba

Pronađite nas na Youtube