gototopgototop

webmail

Tuesday, March 19, 2024
Fudbalski klub Rudar
01_fk-gradjanski-breza-1924FK 'Građanski' iz Breze, 1924. godinaOduvijek su bili neraskidivo povezani - Rudnik, rudari i fudbal, skoro od prvih dana rada Rudnika, tačnije, od vremena kada je prva fudbalska lopta donesena u Brezu, davne 1919. godine, pa je stogodišnjica Rudnika jubilej i sportskim radnicima Breze, ali svim ljubiteljima najljepše igre na svijetu, koja uopšte nije sporedna.

 

Po uzoru na druga mjesta, u prvom redu na gradove u kojima su se, u to vrijeme, školovali mladići iz Breze, na poljanama oko rudarskih naselja i drugim prikladnim terenima, mladići su igrali fudbal. Prema pričanju nekolicine starih građana Breze, prvu fudbalsku loptu u Brezu donio je neki Čeh, tada predradnik u Rudniku, negdje oko 1919. godine i pocijepali su je Anto Barbarić i njegovi vršnjaci na poljanama oko rudarskih kolonija. Do osnivanja prvog fudbalskog kluba sigurno je pocijepano još nekoliko fudbalskih lopti te je tako, polako ali neumitno, fudbal postajao sve popularniji, a loptu je jurilo sve više mladića iz Breze.

02_gradjanski-metalac-1929Detalj sa utakmice "Građanski" - 'Metalac' u Brezi, 1929. godine na igralištu 'Građanskog' na mjestu današnje gimnazijePrvi zvanično osnovan fudbalski klub u Brezi bio je Hrvatski športski klub "Građanski" osnovan 1924. godine, a 11 godina kasnije, 1935. ovaj klub promijeniće ime u "Brezanski sportski klub", skraćeno "BSK" i ovo će ime zadržati sve do početka II svjetskog rata.

Ne zna se pouzdano ko je osnivač kluba - neka samozvana grupa entuzijasta, ljubitelja fudbalske igre ili je pak klub formiran pod uticajem nekog ranije osnovanog društva, kao npr. društva "Hrvatska radnička organizacija" ili društva "Soko". O tome nema nikakvih pisanih dokumenata, pa čak ni tragova u sječanjima najstarijih žitelja Breze koji su se bavili fudbalom.

Kao i svi slični klubovi u manjim mjestima i "Građanski" se stalno borio sa materijalnim teškoćama. Troškove nabavke opreme, zakupnine za igralište, putovanja i boravka u drugim mjestima za vrijeme odigravanja utakmica snosili su sami igrači, izdvajajući novac od svojih skromnih rudarskih zarada. Tek od 1935. godine, kada klub mijenja ime u "BSK", klub je novac potreban za nabavku opreme i osnovne aktivnosti kluba obezbjeđivao i organizovanjem sijela, tombole i drugih sličnih oblika zabave, što je bila praksa i fudbalskih klubova u Varešu, Podlugovima, Ilijašu i Visokom.

Prvo fudbalsko igralište u Brezi bilo je u Sutješkom polju, iznad prve željezničke stanice, na mjestu gdje se danas nalazi zgrada Gimnazije. Kasnije će to biti i dosta strma livada na Banjevcu, ispod nekadašnje Bilbijine kuće, u čijem podrumu je bila klubana. Igralište je bilo karakteristično i zbog činjenice da je lopta šutirana sa 'penala' na gol koji se nalazio na nižoj strani igrališta redovno završavala iznad prečke, tako da se ni domaći, a ni gostujući igrači nisu mnogo brinuli ako je protiv njih dosuđen jedanesterac pred ovim golom. Obično se govorilo: "Ne boj se penala na donjem golu - svaka lopta ide nebu pod oblake."

03_gradjanski-metalac-1929-sutjesko-poljeDetalj sa utakmice 'Građanski' - 'Metalac' na igralištu u Sutješkom polju 1929. godinePrvu garnituru novih dresova, tradicionalne zeleno-crne boje, kao i nešto druge opreme, klubu je poklonio neki Ivo Zloušić, koji je od oca naslijedio pilanu u Dabravinama, nedaleko od Breze. Priča se da je Ivo Zloušić bio veliki ljubitelj fudbala, da je redovno dolazio na sve utakmice koje je su se igrale u Brezi i da je išao na utakmice i kada je BSK igrao u susjednim mjestima, ali da ga niko nikada nije vidio da je sam bilo kada šutirao fudbalsku loptu. Kasnije je u nekoliko navrata kupovao lopte i BSK-u, ali i drugim manjim klubovima po okolnim mahalama, tzv. mahalskim klubovima.

U periodu između 1935. i 1941. godine bavljenje fudbalom postajalo je sve masovnije, i po mahalama niče više klubova, ali su oni bili sezonskog karaktera. Klubovi su bili aktivni i igrali su utakmice uglavnom samo za vrijeme ljeta, dok su đaci bili na feriju, a imali su nazive kao npr. 'Rudar', 'Sutješčica', 'Brezanka', 'Križ', 'Banjevac' itd. Ovi klubovi su organizovali međusobna takmičenja turnirkog karaktera, povremeno je ovu organizaciju preuzimao i sam BSK. Sami klubovi imali su vrlo skromnu opremu, ponekad samo loptu, a ni to baš uvijek, pa se lopta pozajmljivala od onih koji su je imali.

04_fk-bsk-breza-1939FK "BSK" iz Breze, ranije je nastupao pod imenom 'Građanski', koji 1935. godine mijenja ime u "Brezanski sportski klub" - BSKZa skoro dvije decenije rada i aktivnog djelovanja fudbalskog kluba 'Građanski', a zatim i BSK-a u gradu uglja na rijeci Stavnji odigran je veliki broj utakmica, kako u Brezi, tako i u susjednim mjestima, ali o tome nema sačuvane arhivske građe, sječanja živih učesnika blijede, a i njih je sve manje.

Ipak, pouzdano se zna da su i 'Građanski', a kasnije i BSK, igrali utakmice u Vareš Majdanu, Varešu, Podlugovima, Ilijašu, Semizovcu, Visokom, Kaknju, ali i u Zenici, Zavidovićima i Travniku, a klubovi iz ovih mjesta bili su česti gosti u Brezi. Posebno dobri i prijateljski odnosi održavani su sa fudbalskim klubovima 'Zrinski' iz Vareša i 'Metalac' iz Vareš Majdana, kao i FK 'Rudar' iz Kaknja.

Proljeće 1945. godine u Brezu je donijelo dugo čekanu slobodu i jedan zeleno-crni cvijet - FK 'Rudar' koji nastavlja sve ono što su započeli 'Građanski' i BSK.

 

O nama

Rudnik i sport

Rudnik mrkog uglja „Breza“ d.o.o. -  Breza, Ul. Branilaca grada bb, 71370 Breza, Bosna i Hercegovina

Član koncerna ELEKTROPRIVREDA BiH

ID broj: 4218303300007, PDV broj: 218303300007, T: +387 32 784 300, E: info(@)rmubreza.ba

Pronađite nas na Youtube