gototopgototop

webmail

Tuesday, February 27, 2024
Povodom Dana općine Breza "Plaketa grada" uručena je direktoru Rudnika
Subota, 06 April 2013 23:00

6april 6081Građani obilježili Dan oslobođenja Breze

 

Suad Čosić i Halil Tuzlić dobitnici najvećih šestoaprilskih priznanja

 

Dan oslobođenja Breze obilježen je 5. aprila polaganjem cvijeća na Spomen – kosturnici borcima NOR-a i na spomen-obilježjima šehidima i poginulim borcima općine Breza. Predstavnici delegacije Udruženja antifašista i boraca NOR-a Breza i Odbora boračkih udruženja i organizacija, vijećnici Općinskog vijeća, članovi šehidskih porodica, te predstavnici javnog i političkog života i brojni građani, odali su počast poginulim braniocima grada i žrtvama fašizma, povodom Dana općine Breza - 6. aprila.

 

Obnova Breze

 

Na svečanoj akademiji u kinosali Sretno, u sklopu koje su dodijeljena najveća općinska priznanja, načelnik Halil Tuzlić podsjetio je građane da je 6. aprila 1945. godine, zajedničkim naporima i žrtvama brezanskih rodoljuba grad oslobođen od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, i da su ulicama Breze marširali oslobodioci grada. Tuzlić je također spomenuo i događaje iz perioda 1992. - 1995. kada su stanovnici Brezanske općine i svi građani Bosne i Hercegovine bili suočeni sa novom agresijom, nakon čijeg okončanja su krenuli u obnovu Breze i cijele domovine. Povodom Dana općine Breza, priznanje "Grb Breze" dobio je aktuelni načelnik Halil Tuzlić, "Plaketa Breze" uručena je direktoru Rudnika mrkog uglja "Breza" Suadu Čosiću, dok su "Nagradu Breze" ove godine zaslužili tužioc Tužilaštva BiH Oleg Čavka, preminuli pjesnik Ibrahim Dedić, MZ Vijesolići, Udruženje građana "Centar za žene" i penzionisani učitelj i sportski radnik Nedžib Dinar. Specijalnu zahvalnicu za doprinos Brezi primili su pomoćnica načelnika za finansije, privredu i opću upravu Meliha Beširević i zapovjednik sudske policije u Sarajevu Esad Solak.

 6april 6169 PlaketaGrada

 

 

Poziv na zajedništvo

 

Brojnim prisutnim građanima u kinosali, po prijemu vrijednog priznanja, obratio se direktor Rudnika „Breza" Suad Čosić. - U prilici smo da dijelimo radost, s obzirom da je Dan općine. Svima je poznato da u Brezi postoje dva značajna datuma, a to su 6. april, kada slavimo Dan oslobođenja naše općine, i Dan rudara, 21. decembar. Zahvaljujem se svima koji su nas kandidirali, Općinskom vijeću koje je prepoznalo u nama one koji trebaju dobiti nagrade. Vjerujem da je ostalo mnogo onih koji su trebali da dobiju nagrade, ali imamo još šestih aprila i pred nama su brojni projekti koje ćemo završiti zajedno. Zahvaljujem se i svojoj supruzi Venesi i kćerkama Nadini i Džani, koje su mi uvijek bile podrška, svojim roditeljima, kao i svim građanima koji su pružili podršku našoj vlasti. Sve vas pozivam na zajedništvo, ono nam je prijeko potrebno danas, jer samo jedinstveni možemo dati budućnost našem gradu. Istakao bih i da je Oleg Čavka svoj dio novčane nagrade dao u humanitarne svrhe, a ja svoj dio poklanjam majci svog rudara koja boluje od karcionoma, želeći joj brz oporavak – rekao je Čosić.

 

 

EA-ĐC

 

Aktuelno

Najnoviji dokumenti

Rudnik mrkog uglja „Breza“ d.o.o. -  Breza, Ul. Branilaca grada bb, 71370 Breza, Bosna i Hercegovina

Član koncerna ELEKTROPRIVREDA BiH

ID broj: 4218303300007, PDV broj: 218303300007, T: +387 32 784 300, E: info(@)rmubreza.ba

Pronađite nas na Youtube