gototopgototop

webmail

Tuesday, February 27, 2024
Novosti
RMU BREZA jedini je na balkanu u kojem rade žene - Jutarnji list
Subota, 16 Mart 2013 13:35

jutarnjilist'Mi smo društvo sretnih žena 400 metara pod zemljom'

Zemlja i nebo na horizontu slijepili su se u turobnu crtu neoštrih kontura. Vrhovi inače lijepih okolnih brda, sad od zime mišje sivi, love nabrekle oblake. Vlažno je i tmurno, netom minulo praskozorje. U staroj farlezi, golemoj hladnoj prostoriji mjestimice polupanih prozora, zidova oblijepljenih slikama udarničkih značaka i fotografijama rudara bližih vremenu Alije Sirotanovića negoli današnjim komoratima, šef smjene izvikuje imena, pravi prozivku. Poslu i vremenima unatoč, na licima ljudi ćutim više nepatvorene životne energije negoli na fizionomijama Zagrepčana u foajeu HNK u pauzi između dva čina predstave. U jamu će jutros među više stotina muškog svijeta i četiri žene. Sve rođene 1965., prva su generacija kojoj je rudnik mrkog ugljena Breza u lokalnoj rudarsko-tehničkoj školi podijelio stipendije, pa su u rudare tad krenule i djevojčice. Te su godine u razredu bile 22, mnoge su posla našle u jami, neke su danas već, ovdje odrađenim beneficiranim radnim stažem, u pošteno zarađenoj mirovini. Gumene čizme, ‘rudarke’, ližu po kamenom podu.

brezno9-Mehkek1 559852S1

Više...
 
Investicionim ulaganjima do veće proizvodnje - eKapija
Ponedjeljak, 11 Mart 2013 10:13

e logo smallInvesticiona ulaganja u Rudnik mrkog uglja (RMU) "Breza“ definisana su s dvije investicione odluke vladajućeg društva Elektroprivrede BiH koja je tim odlukama planirala uložiti oko 32 miliona maraka u brezanski rudnik, a definisani period je do 2014. godine - izjavio je za Fenu generalni direktor tog rudnika Suad Čosić.

Najveći obim investicionih ulaganja odnosi se na nabavku širokočelne opreme, odnosno opreme pomoću koje se dobija ugalj (otkopni kombajn, samohodna hidraulična podgrada, transportni sistemi i dr.) i to je u vrijednosti oko 21 milion KM.

„Nakon što je završen pregovarački postupak, izabran je najpovoljniji ponuđač i preostalo je da se potpiše ugovor da bismo najkasnije do juna 2014. dobili širokočelnu opremu što bi nam dalo novih 250 hiljada tona proizvodnje uglja“, istakao je Čosić.

Više...
 
Povodom Međunarodnog dana žena posjeta federalnog premijera
Petak, 08 Mart 2013 13:20

Povodom Međunarodnog dana žena  Nermin Nikšić dijelio poklonePovodom Međunarodnog dana žena: Nermin Nikšić dijelio poklone uposlenicama RMU „Breza"

Povodom Međunarodnog dana žena, menadžment Rudnika mrkog uglja „Breza" s direktorom Suadom Čosićem na čelu, jučer je upriličio svečani prijem za radnice ovog kolektiva. Ovom prilikom, uz čestitke i najljepše želje, pripadnicama nježnijeg spola uručeni prigodni pokloni. Prijemu je prisustvovao i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, koji je u prigodnom obraćanju čestitao ženama rudarima njihov praznik. Zaposlenicama Rudnika „Breza" federalni premijer također je darovao poklone.

Više...
 
Humanitarni koncert za Eldinu Šišić
Ponedjeljak, 11 Februar 2013 07:54

 

Sindikat RMU BrezaSindikat Rudnika mrkog uglja "BREZA" organizuje humanitarni koncert za našu sugrađanku ELDINU ŠIŠIĆ.

 

Naša sugrađanka Eldina Šišić mora putovati u inostranstvo u svrhu liječenja - transplatacije bubrega u bolnicu "Rangueil" u Francuskoj.

 

Humanitarni koncert održat će se 13.02.1013. godine u Kino sali Breza sa početkom u 19h.

  

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » > Kraj >>

Stranica 7 od 9

Aktuelno

Najnoviji dokumenti

Rudnik mrkog uglja „Breza“ d.o.o. -  Breza, Ul. Branilaca grada bb, 71370 Breza, Bosna i Hercegovina

Član koncerna ELEKTROPRIVREDA BiH

ID broj: 4218303300007, PDV broj: 218303300007, T: +387 32 784 300, E: info(@)rmubreza.ba

Pronađite nas na Youtube